top of page

Διήμερη εκδρομή: Εξερευνώντας τα παραδοσιακά επαγγέλματα των ορεινών περιοχών | 5 - 6 Νοεμβρίου 2022

Updated: Nov 8, 2022

Η εκδρομή διεξήχθηκε κανονικά σύμφωνα με το τροποποιημένο πρόγραμμα στην συνέχεια.

Προγραμμα της Εκδρομής

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

08.45: Αναχώρηση από τη Λεμεσό (εκκλησία Αγίου Γεωργίου Χαβούζας) προς το Δωρό (~30 λεπτά)

09.45: Επίσκεψη στη βιομηχανία - εργαστήρι παραδοσιακών γλυκών του κουταλιών «Katerina Home Made Sweets» στο Δωρό. https://katerinasweets.com/about-us/organised-groups

11.30: Αναχώρηση από το Δωρό για το Πελένδρι (~25 λεπτά)

Επίσκεψη στο φρουτόδασος της κοινότητας Πελενδριού μέσο του μονοπατιού της φύσης «Μονή – Φύλαγρα»

Ενημέρωση συμμετεχόντων για την πυρκαγιά του 2007 που ξέσπασε στο Πελένδρι

13.30: Γεύμα στον εκδρομικό χώρο «Πάρκο κολοκασίου» στο Πελένδρι



15.30: Αναχώρηση από το Πελένδρι για τον Πεδουλά (~1 ώρα).

16:30: Ξενοδοχείο Elyssia στον Πεδουλά – τακτοποίηση στα δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα) ελεύθερο απόγευμα

Αιθουσα Δραστηριοτητων Ξενοδοχειου Elyssia

18:00: Συζήτηση και κουβέντα με τοπικό παραγωγό λικέρ κερασιού.



18:20: Ενημέρωση για τις δραστηριοτητες του Σωματείου για το 2022 από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Νικολα Νικολάου

18:40: Dissemination Activity και εμπειρείες από συμμετέχοντες σε προγράμματα του Σωματείου. Θα παρουσιαστούν τα πιο κάτω προγράμματα (περίπου δέκα λεπτά για το κάθε πρόγραμμα):

1. Gamification "We Choose to Game-If-I": Youth Exchange στην Πορτογαλια, Οκτώβριος 2022 (Αντιγόνη Παναγιώτου, Ορφέας Κρητικός, Παναγιώτης Αντωνίου, Μιχάλης Κοντονικόλας

2. DIGEM: Training στο Πισσουρι, Οκτώβριος 2022 (Ευαγγελία Νικολάου και Έρμα Γεωργίου)

3. GICE: Διπλό Training στην Ελλάδα και Κύπρο (Αύγουστο και Οκτώβριο 2022). (Στέλλα Κωμοδρόμου, Ευαγγελία Νικολάου, Κρίστια Θεοφάνους)

4. IMMHEALD: Training στην Ελλάδα για βελτίωση της ψυχικής υγείας στους νέους με δραστηριοτήτες μη τυπικής εκπαίδευσης που εμπλέκουν μέσα τις τέχνες (Ερμα Γεωργίου και Ορφέας Κρητικός)

5. Πρόγραμμα YOUGO: KA220YOU, Διετές πρόγραμμα για δημιουργία υποδομών για στήριξη γυναικών που κάνουν Crafts (Ευαγγελία Νικολάου)

6. Πρόγραμμα Participation Beyond Voting: KA154YOU, Διετές πρόγραμμα για συμμετοχή των νέων στα κοινά (Στέλλα Κωμοδρόμου)

7. Πρόγραμμα Non-Formal Education Activities for the inclusion of people with disabilities: ΚΑ210YOU, 18μήνο πρόγραμμα για ενδωμάτωση ατόμων με αναπηρίες μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης (Νικόλας Νικολάου, Έρμα Γεωργίου)

8. Πρόγραμμα IncDisBas: Inclusion of disabled people through basketball, Erasmus Plus Sports ΚΑ210YOU, 18μήνο πρόγραμμα για ενδωμάτωση ατόμων με αναπηρίες μέσω του wheel chair basketball (Νικόλας Νικολάου, Ορφέας Κρητικός)



20:00: Δείπνο στο ξενοδοχείο

22.00: Ποτό γνωριμίας και πάρτυ στο ξενοδοχείο όπως εμείς στο Σωματείο ξέρουμε να κάνουμε σε συνεργασία με το κανάλι https://www.youtube.com/c/Basement4Streaming



Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2022

Στο πρόγραμμα της Κυριακής έχουμε μικρές αλλάγες σε σχέση με το αρχικό μιας και στην Κοινότητα Πεδουλά έχουν το φεστιβάλ ζιβανίας και παραγώγων από το σταφύλι την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Έτσι το πρόγραμμα θα πάρει την πιο κάτω μορφή:

09.00: Επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο Πεδουλά (η επίσκεψη είναι προεραιτική επειδή υπάρχει βεβαρυμένο πρόγραμμα ολόκληρη την μέρα της Κυριακής https://www.bigcyprus.com.cy/ el/destinations/pedoylas/laografiko-moyseio-pedoyla

10:00: Περπάτημα στο μονοπάτι της φύσης του Πεδουλά που θα ξεκινήσει από τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πεδουλά (δραστηριότητα του Φεστιβάλ)



11.00: Τραγούδια από την χορωδία του συνδέσμου Αποδήμων και φίλων του Πεδουλά. (δραστηριότητα του Φεστιβάλ)



12.00: Χοροί από το χορευτικό συγκρότημα Πεδουλά (δραστηριότητα του Φεστιβάλ)

13.00: Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα Χρυσοσπηλιώτισας της Δευτεράς (δραστηριότητα του Φεστιβάλ)

13.30: Γεύμα στο ξενοδοχείο Elyssia

14.15: Μουσικό πρόγραμμα με τους τραγουδιστές Μιχάλη Χατζήμιχαηλ, Σάββα Σάββα, Κυριάκο Κουταλιανό και Στέλλα Στυλιανού. (δραστηριότητα του Φεστιβάλ)

Καθόλη την παραμονή μας στο φεστιβάλ ζιβανίας στον Πεδουλά θα προσφέρετε δωρεάν παλουζές, σουτζιούκος και κρασί.



16.30: Αναχώρηση από τον Πεδουλά για τον Αγρό (~20 λεπτά)

Επίσκεψη στην εταιρεία Νικής Αγαθοκλέους Λτδ https://www.nikisweets.com.cy/

18.00: Αναχώρηση από τον Αγρό για τη Λεμεσό (~1 ώρα)


Η εκδρομή διεξάγεται σε συνεργασία με τους πιο κάτω οργανισμούς:

· Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου: Η εκδρομή επιχορηγείται από τον Οργανισμό Νεολαίας μέσα από το πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων.

· Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά.


Στα πλαίσια των δράσεων μας για γνωριμία του Πολιτισμού μας από τους νέους του οργανισμούς μας, το σωματείο ACPELIA θα διεξαγάγει διήμερη εκδρομή στην ορεινή Λεμεσό και Λευκωσία με απώτερο σκοπό την γνωριμία των παραδοσιακών επαγγελμάτων των ορεινών περιοχών που σχετίζονται με τα φρουτόδεντρα σε αρμονία με το περιβάλλον της περιοχής.





Οι ορεινές περιοχές της Κύπρου, και ιδιαίτερα της Λεμεσού και της Λευκωσίας, ανέκαθεν βάσιζαν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους στην καλλιέργεια φρουτόδεντρων και την εκμετάλλευση των καρπών τους. Μέχρι σήμερα, η σημασία των φρουτόδεντρων στις διάφορες κοινότητες είναι εμφανές. Πολλά χωριά και κοινότητες συνδέονται με την παραγωγή φρούτων, όπως ο Πεδουλάς ταυτίζεται με τα κεράσια, η Κυπερούντα με τα μήλα, η περιοχή της Πιτσιλιάς με τα ροδάκινα, τις φορμόζες και γενικά αυτή την κατηγορία φρούτων (σαρκώδη φρούτα), ο Αγρός με το τριαντάφυλλο και τα προϊόντα του (παρότι το τριαντάφυλλο δεν είναι φρούτο, αρκετές μέθοδοι επεξεργασίας του και τελικά προϊόντα ταυτίζονται με αυτά των φρούτων, όπως το γλυκό τριαντάφυλλου το οποίο έχει καταχωρηθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στο σχετικό μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και αρκετά χωριά και κοινότητες ταυτίζονται με την παραγωγή σταφυλιών και με τους αμπελώνες.



Τα παραδοσιακά επαγγέλματα που προκύπτουν από τις καλλιέργειες φρουτόδεντρων είναι ποικίλα. Στην διήμερη εκδρομή μας θα εξερευνήσουμε και θα μάθουμε για τα ακόλουθα:

  • Παραδοσιακή καλλιέργεια φρουτόδεντρων σε δόμες/ ξυρολιθιές

  • Επεξεργασία φρούτων για την παραγωγή γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδων από τις νοικοκυρές (εδώ θα δούμε και το γλυκό τριαντάφυλλου, παρότι δεν είναι γλυκό του κουταλιού από φρούτο αλλά ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου ως πιστοποιημένο παραδοσιακό προϊόν)

  • Επεξεργασία φρούτων για την παραγωγή λικέρ φρούτου

Στο πλαίσιο της εκδρομής θα επισκεφτούμε τρεις βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων σε άλλα προϊόντα (γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ κ.α.), δύο μουσεία λαογραφικής παράδοσης και ένα μονοπάτι της φύσης στο οποίο συναντόνται φρουτόδεντρα και δόμες/ ξηροληθιές. Εκτός των επισκέψεων, με αφορμή το μονοπάτι στο Πελένδρι θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο σχετικά με τη φωτιά και τη βλάστηση και επιπλέον εργαστήριο παραγωγής λικερ και γλυκών του κουταλιού. Το 2007, στο Πελένδρι υπήρξε μία μεγάλη φωτιά η οποία προκλήθηκε από τα σύρματα της ηλεκτρικής. Στη φωτιά κάηκαν μεγάλες εκτάσεις γης, μεταξύ αυτών μέρος του δάσους Μονής και του δάσους Τροόδους καθώς και ιδιωτικές εκτάσεις ενώ το χωριό χρειάστηκε να εκκενωθεί. Είναι μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν και να ευαισθητοποιηθούν ως προς τις μακροχρόνιες επιπτώσεις μιας πυρκαγιάς, η οποία μπορεί να κάψει συστάδες δέντρων ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών.



Προγραμμα της Εκδρομής:

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

09.00: Αναχώρηση από τη Λεμεσό προς το Δωρό (~30 λεπτά)

09.45: Επίσκεψη στη βιομηχανία - εργαστήρι παραδοσιακών γλυκών του κουταλιών «Katerina Home Made Sweets» στο Δωρό. https://katerinasweets.com/about-us/organised-groups

11.30: Αναχώρηση από το Δωρό για το Πελένδρι (~25 λεπτά)

Επίσκεψη στο φρουτόδασος της κοινότητας Πελενδριού μέσο του μονοπατιού της φύσης «Μονή – Φύλαγρα»

Ενημέρωση συμμετεχόντων για την πυρκαγιά του 2007 που ξέσπασε στο Πελένδρι

14.00: Γεύμα στον εκδρομικό χώρο «Πάρκο κολοκασίου» στο Πελένδρι

16.30: Αναχώρηση από το Πελένδρι για τον Πεδουλά (~1 ώρα). Επίσκεψη σε τοπικό παραγωγό λικέρ κερασιού

18:00: Ξενοδοχείο Elyssia στον Πεδουλά – τακτοποίηση στα δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα) ελεύθερο απόγευμα

19:30: Ενημέρωση για τις δραστηριοτητες του Σωματείου από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Νικολα Νικολάου

20:00: Dissemination Activity και εμπειρείες από συμμετέχοντες σε προγράμματα του Σωματείου.

20:30: Δείπνο στο ξενοδοχείο

22.00: Ποτό γνωριμίας και πάρτυ στο ξενοδοχείο όπως εμείς στο Σωματείο ξέρουμε να κάνουμε σε συνεργασία με το κανάλι https://www.youtube.com/c/Basement4Streaming


Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2022

09.00: Επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο Πεδουλά

10:30: Συνάντηση με τοπικούς παραγωγούς κερασιών και κατασκευαστές γλυκού του κερασιού στον Πεδουλά 11.30: Αναχώρηση από τον Πεδουλά για την Κυπερούντα (~45 λεπτά)

Επίσκεψη στο Μουσείο Αγροτικής Παραδοσιακής Ζωής και Φυσικής Ιστορίας Κυπερούντας

14.00: Γεύμα στον εκδρομικό χώρο Κυπερούντας

16.30: Αναχώρηση από την Κυπερούντα για τον Αγρό (~20 λεπτά)

Επίσκεψη στην εταιρεία Νικής Αγαθοκλέους Λτδ https://www.nikisweets.com.cy/

18.00: Αναχώρηση από τον Αγρό για τη Λεμεσό (~1 ώρα)


Η εκδρομή θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τους πιο κάτω οργανισμούς:

· Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου: Η εκδρομή επιχορηγείται από τον Οργανισμό Νεολαίας μέσα από το πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων.

· Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά.

· Το Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού.

Χρήσιμες Πληροφορίες


Δικαίωμα Συμμετοχής: Έχουν νέοι και νέες, μέλη και φίλοι του Σωματείοτ με ηλικίες από 13 μέχρι 35 χρόνων.


Συμβολικό Ποσό Συμμετοχής: 10 ευρώ – η διήμερη εκδρομή κοστίζει για τους διοργανωτές πέραν των 60 ευρώ το άτομο και επιχορηγείτε από τον πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Αναχώρηση: Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 9.00 το πρωί από τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας στην Λεμεσό


Βήματα για δήλωση συμμετοχής:

1) Όσοι δεν είναι μέλη του Σωματείου μπορούν να κάνουν εγγραφή σαν μέλη του Σωματείου μας για να ενημερώνονται και να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις δράσεις του Σωματείου στο λινκ:  Εγγραφή

2) Όσοι είναι ήδη μέλη του Σωματείου μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα (3).

511 views0 comments
bottom of page