top of page

2 days trip in mountains: RECONNECT with Nature/3-4 of June 2023

Updated: Jun 5, 2023

Διήμερη Εκδρομή: Πως η επανασύνδεση με την φύση μας βοηθά στην επικοινωνία και την κατανήση του εσωτερικού μας κόσμου.

Στα πλαίσια των δράσεων μας για γνωριμία του Πολιτισμού μας από τους νέους του οργανισμούς μας, το σωματείο ACPELIA θα διεξαγάγει διήμερη εκδρομή στην ορεινή Λεμεσό και Λευκωσία με απώτερο σκοπό την σύνδεση των συμμετεχόντων με τη φύση. Ακολουθεί η περιγραφή από την υλοποίηση της εκδρομής μαζί με φωτογραφιες

3-4 Ιουνίου: Μια διήμερη εκδρομή με θέμα την επανασύνδεση μας με την φύση και ως εκ τούτου την σύνδεση με τον εαυτό μας.Ξεκινήσαμε το πρωί του Σαββάτου στον εκδρομικό χώρο του Προδρόμου με διάφορες ασκήσεις γνωριμίας και σύνδεσης με την ομάδα.Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μέσα την φύση σε ζευγάρια,με τον ένα συμμετέχοντα να καθοδηγεί τον άλλο αφού το άλλο άτομο είχε κλειστά μάτια και στην συνέχεια άλλαζαν ρόλους. Ήταν μια μοναδική εμπειρία όπως μας είπαν γιατί ενώ δεν έβλεπαν,ένιωθαν ασφάλεια και απολάμβαναν τους ήχους και τις μυρωδιές της φύσης.Μετά από αυτή την δραστηριότητα και αφού οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους,παίξαμε ένα παρόμοιο παιχνίδι αλλά αυτή την φορά ήταν ομαδικό. Κάποια άτομα δεν έβλεπαν και έπρεπε οι υπόλοιποι να τους καθοδηγούν και κατά την διάρκεια άλλαζαν ρόλους.Στην συνέχεια,κάναμε ένα διάλειμμα για φαγητό και είχαμε ακόμα μια δραστηριότητα,μόνο που αυτή την φορά ήταν ατομική. Ο κάθε συμμετέχοντας είχε χρόνο να κάνει μια βόλτα στην φύση και πριν φύγουμε για το ξενοδοχείο (Elysiia Hotel Πεδουλάς) όλοι οι συμμετέχοντες μίλησαν για την εμπειρία τους και την σκέψη τους. Στην συνέχεια πήγαμε στο Πεδουλά και είχαμε κάποιες ώρες για ξεκούραση.Το βράδυ μιλήσαμε λίγο για την εμπειρία που είχαν κάποιοι συμμετέχοντες σε προγράμματα (trainings) που είχαν συμμετέχει . Μετά το βραδινό μας,μαζευτήκαμε όλοι μαζί και ακούσαμε μια ιστορία από την μυθολογία και συζητούσαμε μετά πως αυτή η ιστορία συνδέεται με την φύση αλλά και με μας.Στην συνέχεια,παίξαμε διάφορα ομαδικά παιχνίδια.



Την Κυριακή,αφού φάγαμε το πρωινό μας,αφήσαμε το ξενοδοχείο και κατευθυνθήκαμε για το καταρράκτη του Μέσα Ποταμού και εκεί μέσα από δημιουργική κίνηση,αναπνοές και αυτοσχεδιασμό ο κάθε συμμετέχοντας δημιούργησε την δική του ιστορία σε σχέση με την φύση και την αποτύπωσε δημιουργικά σε ζωγραφιά.Στο τέλος,αφού μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας,αποχαιρετιστήκαμε και είχαμε λίγο χρόνο για να απολαύσουμε το τοπίο πριν την αναχώρηση μας.Αυτή η διήμερη εκδρομή μας βοήθησε να αφήσουμε για λίγο όλο το άγχος και το στρες της καθημερινότητας και να συνδεθούμε με την μαγεία και την γαλήνη που μπορεί η φύση να μας προσφέρει.



Διήμερη εκδρομή στην οροσειρά του Τροόδους με ταυτόχρονη διεξαγωγή δραστηριοτήτων με εργαλεία από διάφορες εκφραστικές τέχνες (Art Therapy, Dance Therapy, Drama Therapy) καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε,να εστιάζουμε την προσοχή μας στο παρόν και να οραματιζόμαστε το μέλλον. Αποφασίσαμε να εντάξουμε αυτές τις δραστηριότητες σε μεγαλύτερη μάζα νέων και εκπαιδευτών από όλες τις πόλεις σε μια διήμερη εκδρομή στην φύση και το περιβάλλον της οροσειράς του Τροόδους.


Προγραμμα της Εκδρομής

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

09.00: Αναχώρηση από τη Λεμεσό (Άγιο Γεώργιο Χαβούζας) προς εκδρομικό χώρο φράγματος Προδρόμου. https://www.exodos.com.cy/el-gr/excursions/excursion-areas/troodos/prodromos-picnic-area/

Κύρια Δραστηριότητα: Φτάνουμε στον εκδρομικό χώρο και ξεκινάμε με yoga για να ξυπνήσουμε το σώμα μας και μετά κάνουμε κάνουμε mindfulness ασκήσεις για να γειωθούμε και να συνδεθούμε στο εδώ και τώρα.Θα τελειώσουμε με θετικές δηλώσεις (Positive affirmations) και θα εξηγήσουμε πόσο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε θετικά για την ζωή μας και να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε.Στην συνέχεια θα συνεχίσουμε με κάποια team building activities που θα τους βοηθήσουν να συνδεθούν με τον εαυτό τους και με τους άλλους και θα έχουν σχέση με τις αισθήσεις μας (όραση,ακοή,αφή κτλ),χτίζοντας έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. (Blind Activities,Active Listening κλπ). Στην συνέχεια, θα τους δοθούν κάποιες ερωτήσεις και θα έχουν τον χρόνο να περιπλανηθούν μέσα στο φυσικό περιβάλλον και να συνδεθούν με την φύση μόνοι τους και να γράψουν αυτά που νιώθουν και ερχόμενοι πίσω,θα συζητήσουμε πως ήταν αυτή η εμπειρία για εκείνους και τι κατάλαβαν σ’ αυτή την διαδικασία.

Εναλλακτική Δραστηριότητα: Περπάτημα σε μονοπάτι της φύσης της περιοχής για επανασύνδεση με την φύση μέσω της ομορφιάς του Περιβάλλοντος και της εσωτερικής ομορφιάς του κάθε συμμετέχοντα.

13.00 - 15.30: Γεύμα στον εκδρομικό χώρο Φράγματος Προδρόμου

15.30: Αναχώρηση για το ξενοδοχείο Elyssia Hotel Πεδουλάς.

16:00: Ξενοδοχείο Elyssia στον Πεδουλά – τακτοποίηση στα δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα) ελεύθερο απόγευμα



18.30: Αιθουσα Δραστηριοτητων Ξενοδοχειου Elyssia

18:30: Ενημέρωση για τις δραστηριοτητες του Σωματείου για το 2022-23 από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Νικολα Νικολάου

18:50: Dissemination Activity και εμπειρείες από συμμετέχοντες σε προγράμματα του Σωματείου. Θα παρουσιαστούν τα πιο κάτω προγράμματα (περίπου πέντε με δέκα λεπτά για το κάθε πρόγραμμα):

  1. "Youth in Tune" Youth Exchange στην Πορτογαλια, Απρίλιος 2023 (Orestis Kritikos, Elena Nicolaou, Anastasios Kyriakou, Andreas Kyrinis, Alexandra Hadjiconstanti)

  2. “Social affirmation through non formal education", YE in Italy (Rimini)/14 to 23 of April 2023 (Miltiades Savvides, Vasiliki Nikolaou, Despina Nikolaou, Anna Nikolaou, Charalampos Pilavakis)

  3. “Youth workers LAB - LAMBIDA" Douple PDA (Cyprus, Georgia) | 23-30 March and 27.06-04.07 July 2023 (Marina Georgiou, Evelthon Evelthontos, Polyxeni Nikolaou, Danielle Matsentidi)

  4. “Digital Youth Work", PDA Bulgaria (Golden Sands, Varna)/20 to 26 of April 2023 (Maria Mylona)

  5. “Fast Fashion, Fast Declaration", YE in North Macedonia (Struga)/20 to 27 of March 2023 (Miltiadis Savvidis, Giorgos Charalampous, Andreas Stylianou, Boghos Avetikian, Maria Iakovou)

  6. “Critical Media Consumption’’, PDA, Szeged, Hungary/13-21 of March 2023 (Maria Georgiou, Gavriela Loucaidou)

  7. Game It till you Make It". YE in Orland, Norway | 7 to 16 of February 2023 (Sotiroula Tsiourouti, Ioannella Akrivopoulou, Giannis Pafitis, Constantinos Papaconstantinou, Christos Karaolis)

  8. "Get-up-and-go Generation". YE in Orland, Norway | 20 of February - 1st of March 2023 (Panayiotis Antoniou, Marios Christodoulou, Stefani Anastasiou, Froso Kleanthous, Gavriela Loucaidou)

  9. “Creative Therapies in Youth Work’’, PDA, Osijek, Croatia/14 - 21 of January 2023 of January2023 (Erma Georgiou)

  10. YOUGO: KA220YOU, Διετές πρόγραμμα για δημιουργία υποδομών για στήριξη γυναικών που κάνουν Crafts (Ευαγγελία Νικολάου)

  11. Participation Beyond Voting: KA154YOU, Διετές πρόγραμμα για συμμετοχή των νέων στα κοινά (Στέλλα Κωμοδρόμου)

  12. Non-Formal Education Activities for the inclusion of people with disabilities: ΚΑ210YOU, 18μήνο πρόγραμμα για ενδωμάτωση ατόμων με αναπηρίες μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης. Παρουσίαση Εμπειριών από την ομάδα του προγράμματος (Erma Gergiou, Gavriela Loucaidou, Kyriacos Stouppas, Eva Christodoulou, Dimitra Alexandrou, Stella Komodromou)

  13. IncDisBas: Inclusion of disabled people through basketball, Erasmus Plus Sports ΚΑ210YOU, 18μήνο πρόγραμμα για ενδωμάτωση ατόμων με αναπηρίες μέσω του wheel chair basketball (Ορφέας Κρητικός)

20:00: Δείπνο στο ξενοδοχείο

22.00: Ποτό γνωριμίας και πάρτυ στο ξενοδοχείο όπως εμείς στο Σωματείο ξέρουμε να κάνουμε σε συνεργασία με το κανάλι https://www.youtube.com/c/Basement4Streaming

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

09.00: Πρόγευμα στο Ξενοδοχείο και αναχώρηση για την Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου. https://www.cyprusalive.com/el/cedar-valley-cyprus

Κύρια Δραστηριότητα: Θα ξυπνήσουμε το σώμα μας στην Κοιλάδα των Κέδρων μέσω “δημιουργικής κίνησης” και θα μιλήσουμε για την σημασία του να εκφραζόμαστε μέσα από το σώμα μας.Στην συνέχεια,θα δουλέψουμε σε ομάδες με διάφορες δημιουργικές ασκήσεις χρησιμοποιώντας δημιουργική κίνηση,ζωγραφική,collage κλπ και μέσω αυτών των ασκήσεων, οι συμμετέχοντες θα θέσουν τις προθέσεις τους για το μέλλον.Θα κλείσουμε το session με συζήτηση και ένα μικρό οραματισμό.

Εναλλακτική Δραστηριότητα: Περπάτημα σε μονοπάτι της φύσης της περιοχής για επανασύνδεση με την φύση μέσω της ομορφιάς του Περιβάλλοντος και της εσωτερικής ομορφιάς του κάθε συμμετέχοντα.



13.30: Αναχώρηση για το καταρράκτη του Μέσα Ποταμού που θα έχουμε το μεσημεριανό μας γεύμα (εκδρομικός χώρος Αρκολαχανιά). https://allaboutlimassol.com/ekdromikos-xoros-arkolaxania-mesa-potamos

15.30: Απογευματινή δραστηριότητα: Αφού φάμε και ξεκουραστούμε στον εκδρομικό χώρο Αρκολαχανιάς στον Μέσα Ποταμό και στην συνέχεια θα κάνουμε μια άσκηση, όπου ο κάθε συμμετέχοντας θα γίνει “μέρος της φύσης’’ και θα τον βοηθήσει να επικεντρωθεί στην παρούσα στιγμή.Στην συνέχεια,θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τι συνειδητοποίησαν για τον εαυτό τους μέσα από αυτή την διαδικασία. Στο τέλος θα μαζευτούμε και θα πούμε διάφορα τραγούδια από αρχαίους πολιτισμούς που θα μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με εμάς και τους άλλους αλλά και να δημιουργήσουμε μια όμορφη και χαλαρή ατμόσφαιρα.Τελειώνοντας, θα κλείσουμε με ένα παιχνίδι αποχαιρετισμού,όπου θα εκφράσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο τα συναισθήματά μας και θα κλείσουμε έτσι όμορφα το διήμερο μας.

18.00: Αναχώρηση για τη Λεμεσό (~1 ώρα)



Η εκδρομή θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τους πιο κάτω οργανισμούς:

· Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου: Η εκδρομή επιχορηγείται από τον Οργανισμό Νεολαίας μέσα από το πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων.

· Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά.

Χρήσιμες Πληροφορίες


Δικαίωμα Συμμετοχής: Έχουν νέοι και νέες, μέλη και φίλοι του Σωματείοτ με ηλικίες από 13 μέχρι 35 χρόνων.


Συμβολικό Ποσό Συμμετοχής: 10 ευρώ – η διήμερη εκδρομή κοστίζει για τους διοργανωτές πέραν των 80 ευρώ το άτομο και επιχορηγείτε από τον πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και το Σωματείο ACPELIA.

Αναχώρηση: Σάββατο 3 Ιουνίου και ώρα 9.00 το πρωί από τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας στην Λεμεσό


Βήματα για δήλωση συμμετοχής:

1) Όσοι δεν είναι μέλη του Σωματείου μπορούν να κάνουν εγγραφή σαν μέλη του Σωματείου μας για να ενημερώνονται και να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις δράσεις του Σωματείου στο λινκ:  Εγγραφή

2) Όσοι είναι ήδη μέλη του Σωματείου μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα (3).

560 views0 comments
bottom of page