• nicckolas44

Διήμερη εκδρομή: Γνωρίζοντας τον Κυπριακό Αμπελώνα και την Ιστορία του Κρασιού στην Κύπρο

Updated: Mar 22

Στα πλαίσια των δράσεων μας για γνωριμία του Οινικού Πολιτισμού μας από τους νέους του οργανισμούς μας, το σωματείο ACPELIA θα διεξαγάγει διήμερη εκδρομή στις σημαντικότερες οινικές περιοχές του νησιού μας με απώτερο σκοπό την γνωριμία των Κυπριακών οινοποιείων και τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού μας σε συνδυασμό με το τοπικό πολιτισμό των Κοινοτήτων που φιλοξενούν τα οινοποιεία αυτά, αλλά και την γνωριμία με το περιβάλλον και την ιστορία του νησιού μας σε σχέση με το κρασί.


Ο Κυπριακός Αμπελώνας και η Κυπριακή Οινική παράδοση χρονολογείται εδώ και 6,000 χρόνια και θεωρείτε ένας από τους αρχαιότερους και μοναδικούς στο κόσμο καθώς η επιδημία της Φυλοξέρας που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου αμπελώνα τον 18ο αιώνα είχε αφήσει το Κυπριακό Αμπελώνα άθικτο (Phyloxera free) και μαζί με τη Χιλή είναι οι μόνες χώρες στις οποίες βρίσκονται αυτόριζοι αμπελώνες.

Ήταν στο νησί της Αφροδίτης όταν "σύµφωνα µε το θρύλο" ο θεός Διόνυσος, γοητευµένος από το κάλλος της θεάς, της δίδαξε την τέχνη της καλλιέργειας και της οινοποιίας. Ήταν εκεί που πρωτοεµφανίστηκε το κρασί µαζί µε τη θεά του έρωτα και της οµορφιάς. Απέναντι στον παραπάνω µύθο υπερέχει, ωστόσο, η πραγµατικότητα που «ταξιδεύει» τη µακρά οινοποιητική παράδοση του νησιού χιλιάδες χρόνια πίσω, µε την ιστορία της γλυκιάς Κουµανταρίας –του παλαιότερου σε ηλικία κρασιού στον κόσµο που παραµένει σε παραγωγή– να βρίσκεται στην πρώτη γραµµή. Η ιστορία της χρονολογείται από τις Σταυροφορίες του 12ου αιώνα, έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, στους οποίους οφείλει και το όνοµά της: «Grande Commanderie» λεγόταν η περιοχή που ανήκε στους ιππότες και στην οποία ξεκίνησε η αρχική παραγωγή του κρασιού. Το 1224, στον πρώτο καταγεγραµµένο οινικό διαγωνισµό, η Κουµανταρία απέσπασε το πρώτο βραβείο, µε το βασιλιά Φίλιππο-Αύγουστο της Γαλλίας να της αποδίδει το χαρακτηρισµό «Απόστολο των Οίνων» και να δίνει εντολή στον ποιητή της αυλής να συνθέσει έναν παιάνα ως φόρο τιµής στις εξαιρετικές της ιδιότητες.Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα κοντά στο χωριό Ερήμη μαρτυρούν, μάλιστα, πως η Κύπρος ήταν η πρώτη οινοπαραγωγική χώρα στην Ευρώπη, µε την τέχνη της οινοποιίας να επεκτείνεται στη συνέχεια και σε άλλους μεσογειακούς πολιτισμούς, ενώ η ευρωπαϊκή λογοτεχνία, από την αρχαιοελληνική ποίηση έως τα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, βρίθει αναφορών, όπου ο κυπριακός οίνος εμφανίζεται ως πρώτη επιλογή για τον εορτασμό ειδικών περιστάσεων. Για εκατοντάδες χρόνια, το κυπριακό κρασί εξαγόταν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ωστόσο κατά τα 300 χρόνια της οθωμανικής κατοχής η οινική παραγωγή εξασθένισε σε μεγάλο βαθμό, λόγω των υψηλών φόρων και των θρησκευτικών περιορισμών. Το 1844, όταν οι Οθωμανοί έφευγαν και οι Βρετανοί έπαιρναν τη θέση τους, ιδρύθηκε η πρώτη μεγάλη ιδιωτική οινοποιία από την οικογένεια Χατζηπαύλου (ETKO), ενώ λίγα χρόνια μετά ιδρύθηκαν και άλλες μεγάλες εταιρείες, που συλλογικά έγιναν γνωστές ως οι Μεγάλες Τέσσερις (Big Four). Αρχικά, οι εν λόγω εταιρείες παρήγαγαν επιτραπέζιο οίνο, μπράντι και σέρι, τα οποία εξήγαγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και στη Ρωσία, μέσα σε δεξαμενόπλοια, µία πρακτική που δεν βοήθησε την οινοπαραγωγική φήμη της Κύπρου.


Προγραμμα της Εκδρομής:Η εκδρομή θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τους πιο κάτω οργανισμούς:

· Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου: Η εκδρομή επιχορηγείται από τον Οργανισμό Νεολαίας μέσα από το πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων.

· ΑΝΕΤ Τροόδους: http://www.anetroodos.org/
Χρήσιμες Πληροφορίες

Δικαίωμα Συμμετοχής: Έχουν όλα τα παλιά και νέα μέλη του Σωματείου μας με ηλικίες από 13 μέχρι 35 χρόνων. Όσοι δεν είναι μέλη του Σωματείου μπορούν να κάνουν εγγραφή ως μέλη του Σωματείου μας για να ενημερώνονται και να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις δράσεις του Σωματείου στο λινκ:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQsMjsaUGLzfEJiZCsFQIaKhbiJL8hnKKKSPCINk1C4WO0yA/viewform?fbclid=IwAR3Tmzll8H00wNsvjVv-ojXbMsJ3VpyJMNnoCtdyr0EEE8tn24IbcAVGKo4

Συμβολικό Ποσό Συμμετοχής: 10 ευρώ – η διήμερη εκδρομή κοστίζει για τους διοργανωτές πέραν των 60 ευρώ το άτομο και επιχορηγείται από τον πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.Αναχώρηση: Σάββατο 22 Μαΐου 2021 και ώρα 08:30 το πρωί από τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας στην Λεμεσό

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

Εγγραφές για εκδήλωση ενδιαφέροντος (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας): https://forms.gle/uYXMRmGP9suZJCaL6

173 views0 comments

About Us

Address: Stadiou 58, Pissouri, 4607, Limassol, Cyprus

Email: acpeliacy@gmail.com

Phone number: +357 99692097

Read More

 

Join Our Mailing List

  • White Facebook Icon

© 2020 by Acpelia